perjantai 16. tammikuuta 2015

Sekarotuisten kasvatus - oikein vai väärin?

Pyysin tuossa edellisessä postauksessa teiltä postausideoita ja päätin toteuttaa nyt saman tien yhden: mielipiteeni sekarotuisten kasvatuksesta. 

Todella useasti sekarotuisten kasvatus mielletään pentutehtailuksi. Nämä ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Myös rotukoiria voi tehtailla ja vastaavasti sekarotuisen pentueen voi kasvattaa vastuullisesti. Itse en ole selkeästi sekarotuisten kasvattamista vastaan tai sen puolella, mutta mielestäni ei ole väärin teettää yksittäinen ja harkittu sekarotuinen pentue. Niin puhdas- kuin sekarotuisen pentueen teettämiselle on aina oltava jokin syy, esimerkiksi hyvän ja terveen rakenteen ja hyvän luonteen periyttäminen.

Sekarotuisten kasvattamisessa on kuitenkin epäkohtia, jotka voidaan usein välttää rotukoirien kasvatuksessa. Rotukoirilla on yleensä suku melko hyvin tiedossa. Monilla sekarotuisilla näin ei ole. Tästä johtuen puhdasrotuisen koiran perinnölliset sairaudet ja muut ongelmat ovat helpommin ennustettavissa ja näin ollen vältettävissä kuin sekarotuisen koiran.

Monesti kuulee sanottavan, että sekarotuiset ovat rotukoiria terveempiä. Tämä pitää varmasti monessa kohdin paikkansa, mutta voi myös käydä niin, että sekarotuinen saa rotujensa perinnölliset sairaudet. Jos sekarotuinen on sairaiden rotujen risteytys (esim. rotujen, joilla on hengitysvaikeuksia tai muita rakenteellisia terveysongelmia), on selvää, ettei se ole terveempi kuin rotukoira, joka on perusterve.

Sekarotuisia kasvatettaessa yksi ongelma on se, että kuka tahansa voi sanoa olevansa kasvattaja. Siihen ei vaadita mitään näyttöä. Rotukoirien kasvattajalla on vastuuta (kasvattajasitoumus), mutta sellaista ei ole sekarotuisten kasvattajalla. Eläinsuojelulaki voi puuttua touhuun, jos merkittävää vastuuttomuutta havaitaan, mutta ei se välttämättä "kasvattamista" lopeta. 

Kuva: http://z4.invisionfree.com/karvaturrit/ar/t13792.htm

Sekarotuisten kasvattamista vierastetaan eivätkä monet usko, että sekarotuisia kasvattava henkilö ei välttämättä ole pentutehtailija. Sekarotuisten kasvattaminen on ymmärtääkseni melko uusi ilmiö, mikä varmasti osaltaan aiheuttaa tämän oudoksunnan. Pentutehtailijoiden lisäksi on onneksi myös vastuullisia sekarotuisten kasvattajia, jotka tutkituttavat koiransa ennen pennuttamista ja teettävät vain harkittuja pentueita ilman, että tarkoituksena on vain saada mahdollisimman paljon tuottoa pennuista. Näin ollen koirien järkevä ja vastuullinen kasvattaminen ei katso sitä, ovatko kasvatettavina sekarotuiset vai rotukoirat. Molempien kasvattaminen on oikein, jos kasvattaja toimii vastuullisesti, ja väärin, jos kyseessä on vastuuton kasvattaja tai pentuja auton peräkontista myyvä pentutehtailija.

1 kommentti:

  1. Moi,
    Mietin vaan mitäs tuumaat roturisteytyksistä? Eli sekarotuinen jonka taustat tunnetaan?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)